VEELGESTELDE VRAGEN


De spray schuim brandblusser is gegarandeerd houdbaar tot de datum op de bus. Bij de universele sprayblusser plm. 3 jaar en bij de Pro-Line sprayblussers plm. 5 jaar.


Wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is zal de blusser vervangen moeten worden. Wij kunnen de werking uitsluitend tot de houdbaarheidsdatum garanderen.


De Prymaxx schuim brandblussers kunnen tot 1000 Volt gebruikt worden. Blussen van een meterkast, computer, tv, wasdroger e.d. kan met een Prymaxx brand blusser zonder problemen gedaan worden mits de minimale afstand van 1 meter in acht wordt genomen.


De spuitbus werkt met een druk van plusminus 10 bar maar kan een druk van circa 40 bar aan.


De blusvloeistof is NIET schadelijk voor mens en dier.
Indien de ogen of mond in contact komen met de blusspray, dan wel goed spoelen met water.


Voor de spray schuim brandblussers is er geen onderhoud vereist. Wel is het verstandig om deze jaarlijks te bekijken of er geen veranderingen aan de bodem te zien is.


Na het verwijderen van de dop het blusmiddel met tussenpozen direct in het vuur spuiten. Houdt daarmee rekening met eventuele windrichting, nooit in de wind spuiten. Voldoende afstand tot het vuur (plm. 1 meter) moet voor uw veiligheid in acht worden genomen.


Omdat de Pro-Line Outdoor alleen goedgekeurd is voor A en B branden Niet voor vetbranden. De Pro-Line Indoor kan wel 5 liter vet blussen. wilt u deze bestellen neem dan vrijblijvend contact met ons op voor prijs informatie.


De Universele spray schuim brandblussers kun je net zo vaak gebruiken als je wilt totdat de brandblusser leeg is.
Echter raden wij u aan de blusser na gebruikt te vervangen, je weet namelijk nooit hoeveel vloeistof er nog in zit.


Ja de Universeel kan 5 Liter (frituur) vet blussen. Tevens is de Universeel geschikt voor alle beginnende branden in en om uw huis, maar ook zeer geschikt voor voertuigen, boten en caravans. Deze is vorstvrij tot -15 graden.

 


De Universele spray schuim brandblusser blust maximaal 30 seconden; dit is bijna net zo lang als een 6 liter schuimblusser werkt, en veel langer dan een poederblusser.


De universele spray brandblussers kun je niet opnieuw vullen.


Brandklasse A:
Brandstof: Vaste stoffen die onder gloedvorming verbranden.
Kenmerk: Gloed en vlammen.
Voorbeelden: Hout, papier, textiel, niet smeltende kunststoffen
Brandklasse B:
Brandstof: Vloeistoffen en smeltende vaste stoffen.
Kenmerk: Vlammen.
Voorbeelden: Oplosmiddelen, benzine, olie, was, vet en kunststoffen.
Brandklasse F:
Brandstof: Olie en (frituur)vetten.
Kenmerk: Vlammen.
Voorbeelden: Frituur pannen en motorolie.


5A , 21B en 15F is de norm voor de capaciteit van brandbestrijding.
Om de certificering 5A te verkrijgen moet het blusmiddel een aangestoken houten labyrint met een afmeting van 50 bij 50 cm, bestaande uit kruislings gestapelde houten balkjes van 5×5 cm, binnen een bepaalde tijd kunnen blussen. Dit is niet eenvoudig want het labyrint bevat veel loze ruimte en dus lucht wat de brand activeert.
Om de certificering 21B te verkrijgen moet het blusmiddel 21 liter brandende vloeistof (bv benzine, petroleum en vet) binnen een bepaalde tijd kunnen blussen. Vet welke in een pan ontvlamt (dus niet bv los vet op de barbecue) kan tot 15 liter frituurvet geblust worden.
De efficiëntie van de bluskracht van een systeem wordt in hoofdzaak bepaald door het gebruikte blusmiddel en de spuittechniek. In de brandblussers van PrymaXX wordt gebruik gemaakt van een high performance schuim, het zogenaamde water oplossend filmvormend schuim (AFFF). Het schuim bestaat uit bepaalde oplossingen welke vermengd zijn met water. Bij het spuiten met het blusmiddel, verneveld door de spray dop, wordt er een grote hoeveelheid schuim geproduceerd. Dit heeft op het vuur een blussend effect door het onttrekken van warmte en een verstikkend effect door het onttrekken van zuurstof en zorgt daarmee voor het scheiden van de brand keten. Dit effect wordt extra ondersteund door de homogene conische sproeiwerking en de koelende werking van de blusvloeistof.


Ja, Prymaxx heeft een Cliphouder in het assortiment voor zowel in uw woning als voor in uw voertuigen. Deze houder is als accessoire verkrijgbaar. Maak gebruik van de bijpassende houder; dan bevindt uw blusser zich altijd op een vaste plek en is dan in panieksituaties makkelijk te vinden.


Ja, zowel de aluminium bus, de kunststof delen als de blusinhoud zijn recyclebaar.
En de vloeistof is 99 ½ % biologische afbreekbaar.


De blusvloeistof is ongevaarlijk voor mens en dier, en daardoor heel geschikt om personen te blussen.


De blusser is altijd direct gebruiksklaar. De rits sluitstrip lostrekken en dan de dop verwijderen of de dop iets draaien en trekken, dan gaat hij direct via de breuklijn los.


Iedereen kan de Universele spray brandblusser zonder instructie of cursus gebruiken. We worden “opgevoed” met spuitbussen en weten dus instinctief hoe we de bus moeten gebruiken van jong tot oud, zelfs voor mensen die weinig kracht hebben of gehandicapt zijn is de Universele spray brandblusser een uitkomst. Uiteraard is het altijd goed om een BHV cursus te volgen.


Aramide is een grondstof waarvan Kevlar word gemaakt. Hiermee is deze blusser versterkt.
Vezels gesponnen uit para-aramide hebben een bijzonder grote treksterkte, laag gewicht en kleine rek en ze zijn bestand tegen relatief hoge temperaturen. De treksterkte van para-aramidevezels is ongeveer 5 tot 8 keer zo hoog als die van staal bij gelijk gewicht. Aramiden werden voor het eerst in de jaren 1950 in de laboratoria van DuPont gesynthetiseerd. In 1964 synthetiseerde Stephanie Kwolek para-aramiden. De oplossing van dit polymeer vormde vloeibare kristallen (liquid crystals) waardoor uit deze oplossing zeer sterke vezels konden worden gesponnen.
Chemisch gezien is aramide (eigenlijk polyaramide) verwant met nylon (polyamide). Specifiek is de aanwezigheid van een aromatische groep (benzeenring) in de keten waar bij nylon een enkelvoudige reeks koolstofatomen zit.  Ook de waterstofbruggen  zijn medeverantwoordelijk voor de grote sterkte van de vezel.


Kevlar is de door DuPont gebruikte handelsnaam voor een aramidevezel. Een aramide is een aromatisch polyamide (nylon) dat wordt bereid via polycondensatie van een aromatisch dicarbonzuur met een aromatisch diamine. In het geval van kevlar gebeurt dit met tereftaalzuur en 1,4-fenyldiamine. Kevlar heeft uitzonderlijk goede mechanische eigenschappen, zoals een treksterkte die hoger ligt dan staal (relatieve treksterkte). Deze mechanische sterkte is onder meer afkomstig van de waterstofbruggen die gevormd worden tussen de moleculen. De sterische bouw van de polymeerketens maakt het onder andere mogelijk dat er in grote hoeveelheden waterstofbruggen gevormd kunnen worden. Het enorm sterke materiaal wordt onder meer toegepast bij kogelwerende vesten.


±20% lichter – 100% garantie met de orginele ongebroken zegel 10 jaar lang – 100% Recyclebaar – Duurzaam en corrosievrij – Betrouwbaar supersterk composietmateriaal – Kwaliteit verzekerd voor een lange levensduur.


Omdat deze geheel uit duurzame materialen bestaat en de vloeistof onaangetast blijft omdat deze blusser 10 jaar ongeopend blijft!


Nee, de blusser moet ieder jaar gecontroleerd worden of er nog druk op zit. Dit kunt u zelf eenvoudig doen, door met een simpele bijgeleverde magneet de dubbele manometers te controleren. De Aramide blussers mogen niet geopend worden, de vloeistof veroudert niet.


De enkele manometer kan defect raken, waardoor deze dan niet de juiste druk weergeeft. Tevens moet de blusser buitenom (en 1 x per 5 jaar binnenin) gecontroleerd worden op roestvorming.


Metalen blussers kunnen van binnen gaan roesten. Dan veroudert de vloeistof en moet een metalen blusser vervangen worden. Prymaxx Aramide blussers zijn van kunststof en kunnen gewoon niet roesten.


De aramide blusser is ± 20% lichter in gewicht. Daarbij loopt u 10 jaar geen risico indien het originele zegel niet verbroken is!