Het gebeurt regelmatig: een oplader vat vlam of ontploft, met alle gevolgen van dien. Begin januari was het nog raak in Rijssen, waar een telefoonoplader voor een iPhone 6 ontplofte bij het eerste gebruik.
De twaalfjarige Julide kwam met de schrik vrij toen de oplader op haar slaapkamer explodeerde. De oplader was aangeschaft voor tien euro en betrof geen officieel Apple-onderdeel.
Het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwen al langer voor goedkope USB-opladers. In 2016 onderzocht de NVWA 41 opladers, waarvan er twaalf gebreken vertonen. Tien daarvan zijn zo gevaarlijk dat er kans bestaat op een elektrische schok of brand. Nog eens 12 opladers voldeden wel aan de technische eisen, maar hadden geen technische documentatie, waardoor de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. De verkoop van deze 24 opladers werd direct verboden. De lijst met opladers is hier terug te vinden.
Het probleem is dat de NVWA alleen kan optreden tegen webwinkels die in Nederland gevestigd zijn. Opladers die bijvoorbeeld via de populaire Chinese webwinkel Aliexpress worden gekocht, zijn niet gecontroleerd. Voor veel consumenten is het geen gemakkelijk vraagstuk: wanneer is een oplader nu precies veilig?
Hoofdredacteur van Brandveilig.com Marcel van Duijn sprak onlangs over de kwestie op BNR-nieuwsradio. Het is aan te raden om de originele oplader te gebruiken die bij het telefoonmerk hoort. Wanneer een oplader vervangen moet worden, is het niet verstandig een goedkope aan te schaffen. “Voor 10 euro heb je geen veilige oplader, ” aldus Van Duijn. Ook de officiële Amac-winkel in Apeldoorn bevestigde dit aan de moeder van Julide.
<<Lees ook: Risicomonitor Woningbranden 2017: ga bewust om met oplaadbare apparatuur>>
<<Lees ook: Hé, is jouw oplader wel brandveilig (blog Marcel van Duijn)>>