Wat doe je bij brand en welk blusmiddel kies je dan?

Wat kun je doen wanneer er gevaar dreigt? Het is goed om je voor te bereiden op een brand of ander mogelijk gevaar. Wanneer er dan echt een noodgeval uitbreekt, kun je gerichter en sneller handelen en de gevolgen ervan beperken.  Lees op deze pagina meer over vlam in de pan.

Vlam in de pan… wat nu!

En daar sta je dan met vlammen die uit de pan opstijgen en al tegen de afzuigkap tikken. Je probeert rustig te blijven en te bedenken wat je ook al weer wel en vooral niet moet doen, terwijl de paniek zich van je meester maakt.

Om maar meteen te beginnen met het belangrijkste; gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel. Terwijl dat misschien wel je eerste reactie zou zijn. Niet doen dus.

Waarom slaat de vlam in de pan? 
Vlam in de pan ontstaat doordat hete (kokende) olie of boter overkookt, met de vlam onder de pan in contact komt en in brand vliegt. Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315 °C wordt bereikt. Dat geldt niet alleen voor een frituur, maar voor elke pan waar olie in verhit wordt. Ook een koekenpan.

Blusdeken: Niet Doen!!

Blusdekens zijn niet geschikt om olie en vet branden mee te blussen. Uit een onderzoek van de Brandwonden Stichting en de brandweer blijkt dat een blusdeken ongeschikt is om olie en vet branden mee te blussen. De deken vat bij het afdekken van de pan zelfs vlam.

Daarom is het advies: gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.

Waarom en hoe je de pan moet afdekken
Zonder zuurstof geen vuur. Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een passend deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan.

Blussen met het juiste middel:

Om met een brandblusser een vet brand te kunnen blussen moet er een klasse F op de brandblusser staan. Deze zijn geschikt om vet te blussen deze bevatten middelen die mengen met het vet en hier een onbrandbare substantie van maken.

Als er GEEN F klasse op de blusser staat en toch een vet brand gaat blussen kar er net zoals met water blussen stoom ontstaan door de waterdeeltjes in de brandblus schuim, en zal de brand nog erger uitslaan.

De Prymaxx Universeel en Indoor spray brandblussers hebben brandklasse F op de brandblussers staan. Deze kunnen op een veilige afstand 5 Liter vet blussen.

Zorg dus dat u voorbereid bent en altijd een sprayblusser met F klasse bij de hand heeft.